Psihoterapie individuala

imagesCAOIX71S

Spre deosebire de consiliere, psihoterapia pune accentul pe intervenţie, tratament şi reconstrucţie.
Psihoterapia este o metoda de vindecare a psihicului, care presupune un proces de schimbare, mai lung sau mai scurt, în funcţie de deschiderea şi resusele de care dispune fiecare la un moment dat. Ea are instrumente specifice necesare să ofere îngrijire şi suport unui suflet rănit, obosit. Poate ajuta pacientul să găsească o stare de bine, de optimism, să îşi cunoască şi să îşi acceseze resursele interioare pentru o viaţă mai bună.

Cadrul psihoterapeutic este un spaţiu sigur, confidenţial, necesar să ajute pacientul să se simtă acceptat şi liber să exprime ceea ce simte, ce gândeşte şi împreună cu psihoterapetul să găsească modalitaţi de rezolvare a problemelor care l-au adus în psihoterapie.

Psihoterapia, prin metodele folosite de psihoterapeut, are menirea de a susţine pacientul în procesul lui de schimbare, iar ghidul în acest demers este psihoterapeutul. Din acest motiv relaţia care se crează între pacient şi psihoterapeut este un ingredient important ca procesul schimbării să se producă. Momentele încărcate de sens pentru client, în timpul sedinţelor de terapie, sunt cele care duc la schimbarea strategiilor de acţiune şi de relaţionare folosite de pacient.

Doar o relaţie bazată pe confidenţialitate şi încredere reciprocă, poate ajuta pacientul să exprime ceea ce simte, să descopere noi resurse şi să redecidă asupra propriei vieţi. Relaţia este cea care oferă resurse şi încredere pacientului de a experimenta şi în afara cadrului psihoterapeutic schimbările produse pe parcusul terapiei. Între sedinţe pacientul are ocazia de a pune în practică şi de a testa moduri diferite de a privi lucrurile şi de a acţiona şi de a relaţiona diferit cu persoanele din jurul său.