Schimbarea, singura “constanta” a vietii

Stam inchisi in casa, cu voie sau fara voie, impus sau autoimpus, dar trebuie sa stam inchisi. Acest “trebuie” ne irita, ne intriga, ne frustreza, chiar daca “a sta in casa” este pentru a ne proteja propria sanatate si a celorlalti.
Viata s-a schimbat brusc de la cursul “firesc” al fiecaruia si trebuie sa traim toti la fel, pentru ca doar asa vom putea reusi sa “revenim” la acel “firesc” unic.
Schimbarea este un proces continuu, mai lent sau mai rapid, cu o amplitudine mai mare sau mai mica, dar este singura “constanta” care se intampla in viata noastra. Fara schimbare nu putem creste, nu putem iubi, nu putem trai. Schimbarea este cautata in permanenta, ne provoaca, ne seduce, ne incita, ne marcheaza limite, dar ne si sperie, uneori pana la teroare.
Cand este prea multa rutina, un “la fel in fiecare zi”, ne dorim o schimbare si ne bucuram cand o obtinem, pentru ca este ceva dorit, ceva care ne provoaca. Insa cand schimbarea este impusa sau apare “neinvitata” (cum e Covid 19), provoca furie, frustrare si revolta. Pentru ca este ceva ce nu ne-am dorit, ceva pentru care nu ne-am pregatit, si tot ceea ce vrem este sa se termine cat mai rapid. Nu mai vedem nimic placut si provocator in schimbare, ceva din care sa invatam, si trecand prin ea, sa crestem, doar pentru faptul ca a venit “nepoftita”. Insa viata presupune si boala si durere, si implicit, pierdere, iar neputinta de a include acest aspect al vietii in “firescul” nostru unic, nu conduce decat la frustare si revolta, si implicit, la refuzul de a ne maturiza.

Traim pierderea in fiecare zi, prin faptul ca pierdem ziua de ieri, pe care nu o vom mai avea niciodata, dar nu simtim pierderea zilei de ieri, pentru ca avem ziua de azi si iluzia ca o vom avea pe cea de maine, si acest “troc” este trait ca un “firesc” si nimeni nu se revolta. Suntem dispusi sa pierdem “ceva” pentru ca primim “altceva” in schimb, si avem sentimentul ca am castigat, ceea ce linisteste frustrarea pierderii.
Insa Covid 19 ne “invita” la un schimb din care noi avem doar de pierdut: pierdem sanatatea si chiar viata. Iar a sta in casa este cel mai eficient “troc” pe care il putem face cu acest virus, pentru ca doar asa, intr-o anumita perioada de timp, am putea castiga ceva din acest schimb.

Lasă un comentariu